Současnost českého ovocnářství

V České republice se v současné době pěstuje ovoce na ploše cca 14 500 ha intenzivních sadů. Na této výměře se každoročně vyprodukuje průměrně 150 -200 000 tun ovoce ročně. Kromě tohoto množství se v České republice vypěstuje ještě dalších 200 000 tun ovoce v extenzivních sadech a zahradách, které je využíváno samozásobiteli a na průmyslové zpracování.

Hlavním ovocným druhem, který se v České republice pěstuje, jsou jabloně. V intenzivních výsadbách jabloní se každoročně vyprodukuje na 140 000 tun konzumních jablek. Hlavními odrůdami jsou především Golden Delicious, odrůdy ze skupiny Jonagoldu, Idared a Gala. V nejnovějších výsadbách se dnes pěstují též odrůdy Braeburn či Fuji a řada českých rezistentních či odolných odrůd, jako např. Topaz, Rubinola či Rozela, zatímco odrůdy Gloster, Šampion a Rubín se z našich sadů již pomalu ztrácejí.

Druhým nejvýznamnějším ovocným druhem v ČR jsou slivoně. Na ploše 2.000 ha se pěstuje více než 20 odrůd švestek a pološvestek, které zrají od července do října. Roční produkce švestek se pohybuje okolo 7.500 t. Převážná část produkce složí jako stolní ovoce, ale stále více producentů se zaměřuje i na sušení, přípravu povidel či tradiční produkci slivovice.

Višně jsou pěstovány v ČR tradičně především pro zpracování. Ročně se jich v ČR vyprodukuje okolo 5 tisíc tun a jsou významným exportním artiklem. Specialitou tuzemského ovocnářství je pěstování stolních tmavých třešní, jako je například česká odrůda Kordia.

Zejména v oblasti Jižní Moravy je významné pěstování meruněk. Produkce broskví v ČR kvůli levné produkci z jižních států EU téměř skončila a s tuzemskými broskvemi se lze většinou potkat již jen na místním trhu.

Z dalšího tradičního ovoce se u nás ve větším rozsahu pěstují též hrušky, jahody a rybíz. V menším měřítku pak také angrešt, kanadské borůvky, maliny a ostružiny. Na rozdíl od zahrad se ořešák vlašský a líska v profesionálním ovocnářství v ČR pěstují jen velmi okrajově.

Z netradičních ovocných druhů se u nás lze také setkat s rakytníkem, červeným a černým jeřábem (Aronia), bezem, muchovníkem (Amelanchier), dřínem, růží dužnoplodou nebo mandloněmi.